Gospel (až) na dřeň

Gospel (až) na dřeň 2023

Účel a obsah celé benefiční akce je krásně shrnut v následujícím videu:

Pěvecký workshop se závěrečným benefičním koncertem pro Nadaci pro transplantace kostní dřeně pořádá Touch of Gospel společně se spolkem Gospel Train, z.s. každoročně již od r. 2009.

Gospelový workshop

Workshopy pod vedením dvou zkušených zahraničních lektorů a dirigentů mívají neopakovatelnou atmosféru. Během jednoho víkendu  účastníci nacvičí přibližně
10 gospelových skladeb, s nimiž pak vystoupí v rámci závěrečného koncertu v neděli, společně s naším sborem. V posledních ročnících se akce účastní pravidelně
na 80-90 zpěváků z celé ČR.

Gospelový workshop navazuje na tradici gospelových workshopů od roku 2002.

Výtěžek akce

Akce je koncipována tak, že veškeré režijní výdaje jsou hrazeny z účastnických poplatků
a výtěžek ze závěrečného koncertu je pak věnován kompletně Nadaci pro transplantace kostní dřeně, jmenovitě na rozvoj Českého národního registru dárců kostní dřeně a dalších programů na pomoc nemocných se závažnými nemocemi krve
a zhoubnými nádory.

V roce 2023 jsme přispěli Nadaci rekordní částkou 55 000,-.

Nadaci pro transplantace kostní dřeně můžete podpořit příspěvkem na transparentní účet: 45 33 33 78 / 0300.
Další možnosti pak zájemci najdou na www.nadace.kostnidren.cz


Gospel (až) na dřeň 2023 – malé ohlédnutí

Plzeňský gospelový sbor Touch of Gospel děkuje za sdílenou naději

Ve dnech 21. – 23. dubna se v Plzni konal již 13. ročník gospelového workshopu Gospel (až) na dřeň, jehož vrcholem je každoročně společný koncert účastníků. Výtěžek ze vstupného tradičně putoval na konto Nadace pro transplantace kostní dřeně. U zrodu myšlenky gospelového workshopu zakončeného benefičním koncertem pro Nadaci stála paní Alena Dobrovolná, předsedkyně pořádajícího spolku Gospel Train.



„Bylo nám ctí spoluvytvořit zázemí pro pořádání této akce a jsme rádi, že se opět vydařila. Gospelové těleso čítající více než 90 zpěváků z celé republiky pod vedením fantastických zahraničních dirigentů Gabi Gąsior a Davida Daniela nastudovalo během víkendu osm nových písní, které zazněly na závěrečném koncertu,“ říká Michal Beránek, dirigent plzeňského sboru Touch of Gospel, který se stal hostitelem akce.

Koncert skvěle doprovodila kapela složená z vynikajících hudebníků ve složení Martin Krč a Lukáš Turek – piano, Filip Ernst – bicí, Marek Cába – baskytara, Viktor Jerman – kytara, Daniel Vopelka – saxofon, Jan Řeháček – trubka a Jakub Žídek – pozoun.

MUDr. Tomáš Svoboda

V průběhu koncertu, kdy se předskokan Touch of Gospel začlenil do workshopového sboru, promluvil člen správní rady Nadace pro transplantace kostní dřeně MUDr. Tomáš Svoboda:
“Nadace celých 30 let hradí vstupní vyšetření do Českého národního registru dárců dřeně, pojišťovny tento úkon neproplácí. Dobrovolní dárci dřeně zachraňují pacienty postižené nemocí krvetvorby, leukémie, lymfomy, to jsou onemocnění, která i přes dnešní moderní léčbu nemají v některých případech žádnou jinou naději na vyléčení, než je transplantace kostní dřeně. S úhradou vyšetření pomáhají také lidé jako vy, kteří chodí na podobné akce a svoje peníze obětují právě ve prospěch Nadace a Registru dárců. Za dnešní večer se jenom vstupným podařilo vybrat téměř 50 000 Kč. Po rozpečetění kasičky se částka vyšplhala na rovných 55 000 Kč.Všem děkujeme.” MUDr. Svoboda zmínil také zakladatele Nadace MUDr. Vladimíra Kozu a spoluzakladatelku Nadace a zároveň účastnici workshopu MUDr. Máju Švojgrovou, která mimo jiné ovlivnila i výběr jeho kariéry.

Naděje…

….bylo slovo, které se prolínalo celým workshopem i koncertem. Podařilo se uspořádat další ročník benefice a workshopu, v průběhu workshopu mluvila Gabi o naději ve spojitosti s písničkou Promises, David během gospelové bohoslužby zmínil, že světlo naděje nemusí přijít jen od nejbližších v podobě nabídnuté pomoci a MUDr. Svoboda propojil téma naděje ve spojitosti s Nadací.

Cena jedné typizace (registrace) dárce

“Jedna typizace, jedna registrace každého dobrovolného dárce dnes stojí zhruba 1 000 Kč. Dnešním večerem jste vy přispěli na to, že bude v registru 50 nových dárců, kteří budou vlastně nadějí pro 50 pacientů, kteří by se jinak nemohli vyléčit. To slovo naděje, které už zaznělo od pana Beránka, tak je pro nás taky hodně významné, nejenom že náš nadační časopis se jmenuje Naděje, ale právě ti dárci dávají naději na život někomu, kdo by jinak bez léčby nebo transplantace zemřel. A tu naději jste dnes dali i vy, takže děkuji vám moc a jsem rád, že tu mohu být a rád přijdu znovu.” dodal MUDr. Svoboda.
„I my už se na příští rok těšíme,“ dodává Michal Beránek. „Chtěl bych touto cestou poděkovat všem, kteří se podíleli na organizaci a koordinaci této náročné akce, zajistili prostor, registraci, stravování či ubytování, a také těm, kteří propagovali akci a závěrečný koncert. A samozřejmě všem, kteří přišli a myšlenku podpořili. Závěrečný koncert měl takovou energii, která v nás ještě dlouho bude doznívat a věřím, že se dotkl všech účastníků, ať v publiku nebo na podiu.

Fotogalerie Gospel (až) na dřeň: 

(2022) Fotografie z koncertu od M.S., Fotografie z celé akce od L.K.

(2019) Fotografie od L.K., Fotografie od M. S. , fotky sobotní workshop od M. S.

(2018) Fotografie z koncertu od M. S. sobotní workshop , páteční workshop

(2017) Fotografie z koncertu od M. S. Fotografie z workshopu od L. K.

(2016) Fotografie z koncertu od M. S. (ms), Fotografie z koncertu od L.K. (lk),

(2014) Fotografie z koncertu

Videoreportáž

(2018) Česká televize – Události v kultuře

(2016) Plzeň TV – Gospel (až) na dřeň

Rozhovor na Radiožurnálu

Rozhovor z roku 2014 o benefici Gospel (až) na dřeň

Tiskové zprávy o benefici Gospel (až) na dřeň

(2022) Plzeňoviny

(2019) Plzeňský deník – zpráva z víkendu, Plzeňský deník, Plzeňský deník -tisková zpráva před akcí

(2018) QAP

(2017) Žurnál

(2015) Plzeňský deník

(2014) Rozhlas  – zpráva + rozhovor

(2012) Econnect zpravodajství

(2012) QAP.CZ

(2009) České sbory

Videozáznam z koncertu

(2013) Písně z workshopu 

(2012) Písně z workshopu

Videa z benefičních koncertů

Další videa z předchozích ročníků jsou k nalezení na YouTube po zadání hesla
Gospel (až) na dřeň.

Plakáty z Gospel (až) na dřeň k nahlédnutí: